Our Iceland Story - part II

Ca să continuăm povestea excursiei în Islanda, vă invit să priviți un scurt video pe care l-am făcut acolo, cu toate locurile pe care le-am vizitat, filmat cu drona și cu aparatul foto. Also, vă mulțumesc din suflet pentru tot feedback-ul pozitiv pe care l-am primit în ultima vreme - mă bucur mult să știu că sunt înconjurată de oameni supportive și interesați de ce scriu și fac! 

Revenind la subiect, după ce am plecat de la minunatul Jokursarlon - laguna ghețarilor, am continuat spre Svartifoss, o cascadă superbă, încadrată de coloane hexagonale de lavă. În prima jumătate a excursiei chiar am prins o vreme minunată, numai soare și frumos, așa că drumul până la cascadă a fost o plimbare de 30 de minute în maieu și pantaloni suflecați. Chiar nu mă așteptam să avem așa noroc cu vremea. 

De aici am părăsit coasta de Sud și am pornit într-un drum luuuuung prin fiordurile de Est. Cred că a fost ziua în care am condus cel mai mult. Peisajele pe care le-am văzut au fost superbe și breathtaking. Din nou, opream din 5 în 5 minute să facem…

De aici am părăsit coasta de Sud și am pornit într-un drum luuuuung prin fiordurile de Est. Cred că a fost ziua în care am condus cel mai mult. Peisajele pe care le-am văzut au fost superbe și breathtaking. Din nou, opream din 5 în 5 minute să facem poze.  

În zona aceasta am dat peste imensa cascadă Dettifoss. De fapt, practic la fiecare 5 minute am dat peste o nouă cascadă, dar încerc să va arăt aici doar cele esențiale. 

Drumul superb prin Eastfjords s-a încheiat cu noi trăgând pe dreapta mașina și dormind unde ni s-a părut mai frumos. În mod normal, trebuie să dormi într-un camping, dar eram în mijlocul pustietății, departe de orice civilizație, așa că ne-am permis câteva ore de odihnă. 

În dimineața următoare, am pornit spre lacul Mývatn. Aici există o zonă cu activitate geotermală intensă, un câmp plin cu izvoare fierbinți și noroi clocotind. Peisajul parcă e de pe altă planetă (locație foto pentru un editorial? who's with me?), dar mirosul.... well, și el e de pe altă planetă. Am postat și pe insta stories la momentul respectiv și povesteam că zona aia miroase ATÂT DE RĂU. Omg. Dacă e cineva din Oradea pe aici: miroase cam ca la grădina zoologică înainte de modernizare (să zicem, prin 2005), doar că de 100 de ori mai puternic. Groaznic. Aș zice "insuportabil", dar aș minți, pentru că, cu toată putoarea, am petrecut acolo destul de mult timp. Adică, pe bune, e superb. 

De aici, ne-am mai plimbat pe la un crater cu un lac acumulat, niște câmpuri de lavă și încă câteva izvoare fierbinți. Siiii, foarte aproape de zona aceasta, am găsit peștera din Game of Thrones! Aici s-a filmat scena în care Jon Snow și gagica lui wildling roșcată fac o baie fierbinte într-o peșteră. E un loc superb, dar din păcate în urma unui cutremur temperatura apei a crescut până la 40-50 de grade, astfel încât e imposibil să faci baie. Cred că pentru film au turnat apă rece sau ceva de genul ăsta.

Eram deja destul de obosiți și soarele începea să apună, dar cascada Godafoss se afla destul de aproape de noi așa că am hotărât să mergem să o vedem. Pe drum, mi-am desfăcut codițele minunate (mulțumesc, Dragoș!) pentru că începeau să se ciufulească după atâtea zile. Rezultatul îl puteți vedea mai jos, împreună cu răspunsul la întrebarea "mi-ar sta bine afro?" (NU). 

De aici, aveam două opțiuni: fie căutăm un camping și dormim, fie mai mergem. Știam de un izvor fierbinte aflat la vreo oră și jumătate de noi, așa că am decis să mergem spre el și să facem o baie înainte de culcare. Drumul a fost superb - un apus de soare minunat, cai islandezi, peisaj incredibil. Am ajuns la izvor pe la ora două noaptea; era in the middle of nowhere, așa că a trebuit să îl căutăm un pic-asta e una din amintirile mele preferate din Islanda: noi doi, în toiul nopții (bine, era lumină ca în poza de mai jos), țopăind pe câmpuri și sărind garduri ca să ne găsim izvorul. Eu inclusiv am atins un gard electrificat în procesul sublim de găsire a izvorului. Daaar nu m-a curentat prea tare și s-a meritat, pentru că am fost răsplătiți cu apă fierbinte chiar lângă un rău rece, care forma o cascadă la câțiva metri de noi. All in all, o experiență semi romantică, semi amuzantă, pe care nu o să o uit niciodată. 

După ce ne-am terminat baia, am țopăit înapoi la mașină și am condus până pe coasta de Vest, unde am înnoptat la un camping. 
  
 Ziua următoare am explorat fiordurile de Vest. A fost un detour destul de mare de la Ring Road, am petrecut două zile pe drumulețe întortocheate și pustii. Fiordurile de Vest sunt mai sălbatice și mai puțin populate decât cele de Est, astfel că am întâlnit foarte puțini turiști. Primul obiectiv pe care l-am văzut a fost "monstrul de piatră", Hvítserkur, aflat pe o plajă pustie, uneori inaccesibil din cauza mareei.  

Continuând drumul prin Westfjords, am ajuns la o plajă de unde se puteau vedea FOCI! Pe bune, foci adevărate, în sălbăticie. Again - m-am entuziasmat maxim. Localnicii de la o fermă din apropiere au lăsat pe marginea șoselei, într-o cutie impermeabilă, două perechi de binocluri, pe care le-am folosit ca să ne uităm la foci. Cam pe aici s-a stricat vremea, și am avut parte de ploaie măruntă și ceață pe drum. Dar nu mi-a părut rău, pentru că tocmai văzusem foci și eram all hyped up

Dar, pentru că suntem în Islanda, dacă nu îți place vremea trebuie doar să aștepți o jumătate de oră. Așa că pe când am ajuns la o plajă absolut superbă, cu nisip auriu, cerul era deja albastru și frumos. Parcă eram în Maldive - atâta doar că mi-era cam frig fără 3-4 straturi de haine. 

De aici, am urcat pe serpentine în ceața care se vede mai sus pe vârfurile munților. Iarăși am văzut peisaje absolut spectaculoase, până am ajuns la a doua cascadă a mea preferată din Islanda, Dynjandi. E IMENSĂ, uriașă și impunătoare; din cauza efectului de perspectivă, în poze pare muuult mai mică decât e de fapt. E cea mai mare cascadă pe care am văzut-o vreodată, și e minunat de frumoasă.

Dacă îmi aduc bine aminte, după cascadă am înnoptat la ceva camping; ziua următoare a fost destinată tot coastei de Vest, și primul loc pe care l-am văzut au fost stâncile Látrabjarg. Aici își fac cuib foarte multe păsări, printre care pescaruri, puffins, niște păsări ca niște pinguini zburători și o specie super răutăcioasă de rândunele mai mari, care atacă oamenii care se apropie prea tare. În orice caz, locul ăsta e perfect pentru orice birdwatcher pasionat. 

De aici, drumul ne-a dus spre peninsula Snæfellsnes, la binecunoscutul munte Kirkjufell.

S29_7464res.jpg

Tot pe peninsula Snæfellsnes am găsit plaja asta cu formațiuni super interesantede piatră. Și, din nou, multe multe păsări.  

Oboseala s-a acumulat de-a lungul excursiei, așa că în ziua asta am fost un pic mai leneși. De aici am mers direct în Reykjavik, ne-am plimbat prin oraș și ne-am culcat devreme într-un camping din apropiere. Penultima zi în Islanda a însemnat relaxare - am vizitat magazine, un târg de vechituri din Reykjavik, am mâncat prima noastră masă la restaurant în Islanda (niște sandwichuri ultra bune, care probabil ne-au costat cât mâncarea pe o săptămână).  
  
Ultima zi a excursiei a fost cu adevărat specială. Avionul nostru a decolat după-amiaza, așa că în prima parte a zilei am mers la cea mai cunoscută atracție din Islanda, The Blue Lagoon. Doamne, cât a putut fi de frumos! După 10 zile de plimbări nesfârșite, aici chiar ne-am relaxat cu totul. Am petrecut vreo 4-5 ore sublime în apa fierbinte. La un moment dat chiar am adormit plutind pe spate. Laguna e superbă, deși cam scumpă; nu e aglomerată deloc, nici la orele de vârf - cine zice că laguna e aglomerată nu a fost niciodată la ștrand in Băile Felix în august. Mineralele din apă o fac să pară atât de albastră, chiar un pic albicioasă, și se presupune că sunt foarte bune pentru pielea ta, dar foarte damaging pentru păr. Pielea am simțit-o într-adevăr fină, și am încercat să îmi protejez părul într-un coc, dar după cum vă spuneam am adormit la un moment dat pe spate și mi s-a udat tot părul, așa că l-am lăsat desfăcut și ziua următoare a fost în-gro-zi-tor. Deși l-am spălat și am pus o tonă de conditioner, mi s-a uscat maxim de tare și a avut nevoie de încă un spălat + balsam + mască + ulei moroccanoil ca să își revină la normal. But it was a small price to pay pentru cât de bine ne-am simțit. 

Și asta a fost excursia noastră în Islanda. A fost chiar cea mai frumoasă călătorie a noastră de până acum; ne-am înțeles super bine deși am stat 24/7 împreună în mașină, am văzut locuri superbe și am avut experiențe incredibile. Cam în toate locurile în care am fost până acum ne-am propus să ne întoarcem cândva - dar a rămas doar la stadiul de "cândva". Acum chiar vrem să ne întoarcem curând, și anume iarna / primăvara care urmează, să vedem Islanda acoperită de zăpadă și aurora boreală. Dacă totul merge bine. 
  
Oricum, keep close! Urmează câteva ieșiri prin țară. Planificăm o excursie în Delta Dunării, și nici eu, nici Bogdan nu am fost niciodată. Avem o cazare superbă, dar în rest nu știm nimic, deci dacă aveți orice recomandări, le apreciez maxim. Have a great summer în continuare! 
  
Love,