Our Iceland Story - part I

Avionul tocmai a decolat, ne duce de la Reykjavik la Budapesta. Bogdan deja a adormit, mai mult sau mai puțin răsturnat peste mine, iar eu am împrumutat ipad-ul lui ca să îmi scriu primele gânduri despre excursia care tocmai se termină. O să fie un zbor lung și foarte foarte incomod, so here we go
  
În primul rând, trebuie să vă spun că a fost cea mai amazing epic awesome excursie pe care am făcut-o până acum. Am mai mers în locuri calumea (pe locul 2 e încă sudul Franței în sufletul meu), dar acum a fost... ceva cu totul diferit. Nu m-aș muta în Islanda, dar sper să mai ajungem aici cât de des și de curând.

cateva informatii practice

Ca să ajungem aici, ne-am luat bilete din timp și am zburat destul de ieftin cu Wizzair de la Budapesta la Reykjavik și înapoi. Zborul durează cam 5 ore și e foaaarte incomod și lung. Deja mi-au amorțit picioarele și spatele și zburăm doar de 20 de minute. Kill me now. Pe bune, știu că low cost, economy și toate alea, dar ar trebui să fie ilegal să ne înghesuie chiar așa la un zbor care durează mai mult de 2 ore. Anyway. Sper să mă mai pot mișca atunci când ajungem la Budapesta. 
  
Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre Islanda e că e o țară scumpă. EXTREM de scumpă. Foarte foarte scumpă. Singurul loc comparabil în care am fost e Elveția, și am fost acum câțiva ani și am campat în curtea unei ferme. De asemenea, e relativ nedezvoltată pentru turiști, deci cazările pe care le-am găsit erau foarte rare și fie rele și scumpe (de la 100 de euro/noapte în sus pentru cele mai de nimic cazări), fie luxoase și extrem de scumpe. Ca să vizitezi Islanda ai nevoie neapărat de o mașină proprie (nici n-o să vă spun ce prețuri au tururile plătite), care iarăși costă de la 100-150 de euro pe zi. What?! La câteva zile după ce ne-am luat biletele, ne puneam problema inclusiv sa nu mai mergem, până când Bogdan a avut ideea absolut genială de a închiria un camper van (!!!). Pentru noi, a fost compromisul ideal (costă mai mult să închiriezi un camper decât o mașină normală, dar nici pe departe cât costă o masina+cazare), care ne-a permis să descoperim Islanda în ritmul nostru, fără să ne stresăm să ajungem la cazare, să facem check-în, check-out, etc.  

Camper-ul l-am închiriat de la Happy Campers și ne-a bucurat maxim. Are două locuri în față; în spate, o banchetă care se transformă în pat pentru două persoane, un frigider mic, o chiuvetă, o oală, o tigaie, boluri, farfurii, pahare și tacâmuri și un aragaz micuț, portabil. Spațiul pentru depozitarea hainelor și a aparaturii foto e foarte mic, așa că ne-am lăsat valizele goale la sediul Happy Campers și le-am recuperat la plecare. Smart move. Camper-ul are un sistem de încălzire propriu, am primit oricum cearceaf, paturi și un sac de dormit deci nu am suferit de frig câtuși de puțin; aveam și internet wireless în mașină, asta mi s-a părut genial. 
  

Islanda are un drum care înconjoară toată insula, numit Ring Road. Noi am parcurs tot ring road-ul, cu câteva abateri mai lungi sau mai scurte de la rută; singura zonă în care nu am putut ajunge cu camper-ul a fost centrul insulei, numit the Highlands. Aici poți ajunge doar cu mașini 4x4, drumurile sunt extrem de dificile, zona nu e locuită deloc și... am lăsat-o pe data viitoare. În rest, ring road-ul se poate parcurge în 4-10 zile, depinde cât vrei să vezi. 
  
A, și încă ceva-totul în Islanda fiind atât de incredibil de scump, după cum vă spuneam, noi ne-am dus în bagaje destul de multă mâncare: supă cu tăieței la plic, salam de sibiu, iaurt, crenvuști, cafea instant, muesli bars, etc. Doi oameni în 10 zile mănâncă destul de mult, și am economisit foarte foarte mult cumparandu-ne de acasă toate astea. 
  
După o noapte de făcut bagaje + 2 ore de somn + 6 ore de condus până la Budapesta + o oră-două de așteptat în aeroport + 5 ore de zbor, am ajuns în Islanda; eram un pic obosiți, dar deja ne entuziasmam de tot ce vedeam. În prima noastră după-amiază în Islanda, ne-am luat camper-ul de lângă aeroport, ne-am golit bagajele în el cât am putut de bine, am făcut câteva cumpărături foarte basic și am plecat în căutarea primului camping; am înnoptat lângă Thingvellir Național Park, și am dormit câteva ore.

Day 1: the golden circle & coasta de sud-vest

În Islanda, vara nu apune soarele decât vreo 3 ore, și nu coboară suficient sub orizont așa încât să se chiar întunece afară. Prin urmare, în prima noastră zi oficială am decis să ne trezim foarte devreme și să vedem cât mai mult. Așa se face ca la 5 dimineața, când am ajuns în parcul național Thingvellir, nu era absolut nimeni. Ni-meni. În mod normal, vorbim despre una din cele mai cunoscute și vizitate atracții turistice a Islandei, deci chiar am avut mare noroc.  

După liniștea minunată de aici, am continuat vizita Golden Circle-ului cu o oprire la foarte cunoscutul Geysir. Aici m-am entuziasmat foarte foarte tare, mi se pare incredibil, basically, faptul că iese apa fierbinte din pământ. I know. Nu știu de ce, dar chiar am fost foarte foarte excited.

Cu greu mi-am depășit entuziasmul și m-am lăsat dusă de Bogdan, minunatul meu șofer de excursie (și, uneori, logodnic), către masiva cascadă Gullfoss. Foarte calumea și aici-fără activitate geotermala, daaar cascada e atât de mare încât te pune, oarecum, la punct. Eu, cel puțin, m-am cam intimidat. Se vede după oamenii din poză cât e de mare.

Și uite așa, în prima jumătate a zilei, am terminat de văzut The Golden Circle. Energie încă mai aveam suficientă, dar știam de existența unui izvor cu apă fierbinte aflat în apropiere pe drum, așa că am hotărât să facem un mic detour pentru o doză bună de relaxare, Și bine am făcut! Acesta e unul din lucrurile mele preferate în legătură cu Islanda-cam oriunde te afli, cu puțin noroc poți găsi un hot pot pustiu, în mijlocul naturii. E cel mai relaxant lucru din lume-să te scufunzi în apa fierbinte (când afară sunt 10-12 grade) și să uiți de tine cu orele, fără nimic în jur-doar dealuri pustii. 

După experiența asta superbă, am făcut o vizită și la o piscină naturală ceva mai cunoscută - cel puțin de localnici, numită The Secret Lagoon. Am mers să facem baie și acolo pentru că 1) e superb și 2) aveau DUȘURI, așa că după încă niște bălăceală am făcut și un binemeritat duș. Zona e superbă, plină de izvoare geotermale fierbinți cu zone unde apa atingea și 100 de grade ( și plin de indicatoare să nu pui mâna).

Cu tot statul nostru în apă fierbinte, s-a făcut după-amiază spre seară și am pornit, liniștiți și relaxați, spre coasta de Sud; aici ne aștepta cascada Seljalandsfoss - probabil preferata mea din toată Islanda. E imensă, elegantă, și - best thing - poți merge în spatele ei. În spatele cascadei, how cool is that?! Ne-a stropit destul de tare, dar experiența a fost superbă. Zona era de-a dreptul minunată, așa că ne-am parcat frumos camperul cu spatele la cascadă, și, cu cea mai frumoasă priveliște, ne-am gătit cina, apoi am zburat puțin cu drona ca să fotografiem cascada de sus.   
  
 Aaa, am uitat să zic de dronă! Chiar în ziua de dinaintea plecării, am luat hotărârea să ne luăm o drona ușoară, portabilă și performantă, cu care să ne putem juca în excursie. Alegerea noastră a fost un Mavic, care împachetată ocupă super puțin loc, e foarte ușor de folosit (deși eu încă nu am avut curaj să preiau comanda), și face pozele din excursie să aibă cu totul alt farmec. Mi se pare absolut genial să poți privi lumea dintr-o perspectivă cu totul nouă. 
  
 Anyway. Ne-am jucat cu drona, și cum cerul era încă luminat și noi eram doar vag obosiți (ne-a trezit, cu siguranță, apa rece de la cascadă), am hotărât să nu ne culcăm încă, ci să mergem încă și mai departe-la cascada Skogafoss, aflată destul de aproape. 

Când am ajuns la Skogafoss, era deja destul de târziu (cam 11-12), noi eram treji de la 4-5 dimineața, și începeam să ne simțim oarecum obosiți. Dar ocazia fotografică era prea bună ca să o ratăm - doar noi doi, singuri la toată cascada. Instinctul de fotografi a fost mai puternic decât cel de somn, așa că în scurt timp țopăiam entuziasmată în fața cascadei puternice. Pentru poza de mai jos, m-am apropiat tare de tot de apă și m-a udat din cap până în picioare. Side note: eu sunt extrem de friguroasă de felul meu, și niciodată nu mi-aș fi imaginat apa rece a unei cascade în timpul nopții aproape de cercul Polar ceva tocmai...plăcut. Dar jur că în momentul acela m-am simțit mai alive ca niciodată. Mă bătea vântul și apa și eu n-aș mai fi plecat. Și acum mi se face pielea de găină când mă gândesc cât mi-a plăcut. 

Înapoi la camper, a trebuit să ne uscăm hainele (și pe noi înșine), dar eram super energizati de la cascadă și am hotărât să... mai mergem! Deși eram nedormiți deja de mult timp, eram pur și simplu mult prea entuziasmați ca să ne oprim. Așa că am continuat. Pe coasta de Sud a Islandei, pe o plajă pierdută, se află epava unui avion aterizat forțat în 1973 (toată lumea a supraviețuit). Bogdan al meu fiind foarte pasionat de avioane, am hotărât să mergem să îl vedem. Drumul până la avion a trebuit să îl facem pe jos și a durat cam o oră și jumătate. Am mai mers eu pe jos, și teoretic n-ar fi fost așa mare lucru, dacă nu era: 1) mijlocul nopții; 2) extrem de frig; 3) un câmp plat, negru, cu pietricele; 4) nu se vedea nimic la capăt (fix avionul e ascuns după o colină micuță și nu prea îl vezi decât când ești foarte aproape), în schimb vedeam mașina micșorându-se tot mai mult, tot mai mult. A fost un drum lung și super obositor, dar am ajuns la afurisitul de avion în cele din urmă. Și nu-mi pare rău, e foarte interesanto-sinistru. Drumul înapoi a fost la fel de lung și de obositor, prin urmare când în sfârșit am ajuns la mașină (cred ca m-am târât ultimii păși), ne-am culcat, frânți de oboseală. Și așa s-a încheiat prima noastră zi de vizitat Islanda.

Day 2: Coasta de sud - plaje negre, un canion si ghetari

După un somn de câteva ore în parcare, ne-am continuat drumul pe coastă și am ajuns la plajele negre de lângă Vik. Peisajul era sumbru și cețos, cu stânci ascuțite și valuri puternice. Perfect setting pentru un film de groază.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în Islanda e felul în care, în 15 minute de condus, peisajul se schimbă dramatic. Prin urmare, continuând pe coasta de Sud, am trecut prin nesfârșite câmpuri de lavă acoperite cu mușchi, ca să ajungem la un superb canion - Fjadrargljufur. 

Când am ajuns la canion era deja seară, dar pentru că ÎNCĂ nu voiam să ne oprim, Bogdan a condus încă ceva vreme până la minunatul Jökulsárlón - laguna ghețarilor. Drumul până acolo a fost spectaculos și ne tot opream din 10 în 10 metri să facem poze.

Apus superb, munți la orizont, Bogdan minunat la volan, prin urmare eu... m-am întins comfortabil pe bancheta din spate a camperului și am dormit restul drumului. Țin minte doar că Bogdan tot oprea să facă poze și că la un moment dat a văzut o vulpe. M-am trezit după ce soarele apusese demult, și noi eram ajunși la Jökulsárlón - deci pe la 2 noaptea. La ora respectivă nu era absolut nimeni acolo, așa că am avut toată zona doar pentru noi.

Din nou am fost rupți de oboseală după tot ce am văzut, așa că am făcut patul în spate și, 5 minute mai târziu, dormeam duși. Ne-am trezit după câteva ore, când soarele abia răsărise și ilumina superb bucățile de ghețari de pe plaja de langa Jökulsárlón, numită Diamond Beach. Un loc spectaculos, în orice lumină. Also, Jökulsárlón arată superb și în timpul zilei.

Bun. Deja postarea devine cam lungă, și am acoperit doar primele 3 zile. În partea a doua sper să fiu ceva mai concisă, dar nu promit nimic! Sper că v-am inspirat măcar să puneți Islanda pe wishlist. Thanks for reading!

Love,