Our Provence story - part I

AA9A2246-3.jpg

Când Bogdan mi-a spus, de ziua mea, că a luat bilete de avion până la Nisa și că în iulie vom vizita Provence și Coasta de Azur, mi-am imaginat o excursie liniștită, în care stăm toată ziua pe șezlong la soare, cu marea în față și câmpuri infinite de lavandă în spate, mâncând brânză din cea mai puturoasă (I’m addicted) și bând vin rose din pahare imense. Nu părea deloc un plan rău. Dar evident că realitatea mi-a depășit orice așteptare, și am ajuns să experimentăm în fiecare zi altă aventură: roadtrips prin chei abrupte, înotat în mare, vizitat orașe, sate medievale fermecătoare, câmpuri de lavandă, grădini liniștite, aventuri cu caiacul, plajă pe stânci. M-am întors și cu un inel pe deget – un mic reminder al unui apus într-un câmp de lavandă, alături de omul pe care îl iubesc și al promisiunilor pe care ni le-am făcut din toată inima. Am avut până și două zile de stat la piscină și mâncat brânzeturi – câteodată socoteala din târg e chiar mai bună decât cea de acasă. 

Let’s start with the basics

Cea mai ușoară (și ieftină) metodă de a vizita Provence și Coasta de Azur din România este să mergi cu avionul în Nisa. Wizzair zboară din Budapesta în Nisa (din păcate nu și din București) - EDIT: din Bucuresti zboară Blue Air până la Nisa -  așa că am mers cu mașina din Cluj până în Budapesta. De acasă am rezervat o mașină de închiriat de pe Europcar, pe care am luat-o din aeroport și cu care am vizitat toată zona. Am prins și o reducere la mașină așa că am ieșit cu 30% mai ieftin (în jur de 350 de euro pentru 10 zile). 

Am fost cazați în două locuri: primele 3 nopți le-am petrecut în St. Raphael, între Cannes și St. Tropez, la mare, iar restul de 7 nopți le-am petrecut în Cadenet, un sătuc provensal fermecător lângă Aix-en-Provence. Ambele cazări le-am rezervat prin AirBnb, site pe care îl recomand din toată inima. Am căutat cazări la prețuri ok (oricum au fost destul de scumpe), dar care să aibă neapărat piscină, să fie în locații de unde să putem vizita cât mai multe și să avem intimitate. 

Primul loc unde am stat ne oferea o cameră numai a noastră, cu un balcon mare unde puteam lua masa, și o curte cu piscină pe care o împărțeam cu proprietarii – dar care nu ne-au deranjat deloc, au fost plecați aproape tot timpul. O puteți găsi aici – o recomandăm cu drag, ne-a plăcut mult.

De aici am explorat cu mașina o mare parte a Coastei de Azur:  Nisa, Cannes, St. Tropez, dar ne-am și oprit pe drum de câte ori vedeam ceva interesant. Drumul pe coastă (nu pe autostradă) e superb – faci mult mai mult între Nisa și St. Tropez, să zicem, dar vezi marea la fiecare pas, orașe și stațiuni superbe, precum și plaje mai pustii și liniștite. Chiar lângă St. Raphael am găsit în prima zi un golf micuț, cu o plajă pustie, unde ne-am petrecut seara.

Cannes, Nisa si vila Rotschild

În a doua zi am vizitat Cannes și Nisa. Cannes e un orășel superb, chic, dar se vede o oarecare notă de opulență în mașinile scumpe și hotelurile și mai scumpe. Ne-am pierdut cu plăcere pe străduțe, mă bucur că l-am vizitat, daaar nu aș recomanda nimănui care are un buget fix să aibă Cannes drept destinație de vacanță; atât mâncarea cât și cazarea sunt exagerat de scumpe.

În Nisa am găsit cu ajutorul ghidului turistic Vila și grădinile Ephrussi de Rotschild, pe care le consider un must dacă ai o după-amiază (sau chiar o zi întreagă) liberă în zona Nisa și vrei să scapi de căldura și aglomerația orașului. Vila a aparținut baroanei Beatrice de Rotschild, o mare colecționară de artă și moștenitoarea unei imense averi, care și-a construit acolo un dream home, sedusă de frumusețea locului. Grădinile sunt absolut superbe, având tematici internaționale (grădină spaniolă, florentină, japoneză, mexicană, franceză); marea înconjoară mica peninsulă,  și fiecare grădină te transpune într-o altă lume.

Accesul în vilă este permis turiștilor – și merită văzută; la finalul vizitei poți să mănânci sau să bei ceva bun, fie în aripa restaurant, fie pe terasa superbă.  All în all, pentru noi a fost un mod surprinzător de plăcut de a ne petrece o după-amiază. L-am tot rugat pe Bogdan sa lasam Clujul si sa ne mutam acolo, in vila, dar din cine stie ce motiv nu a vrut. #men

După vizita prin grădină, ne-am întors în Nisa, unde am făcut plajă până la apus, apoi am vizitat orașul. Nisa e un amalgam de culori, arome și zgomot, amintind mai degrabă de un oraș italian decât unul francez. Am și prins fix seara unui meci din cupă în care juca Franța, așa că toate terasele erau umplute până la refuz, cu televizoare și suporteri entuziasmați.

St. Tropez, gradina Domaine du Rayol si satul Bormes-les-Mimosas

În a treia zi de excursie urma să schimbăm cazarea, așa că am pornit spre Vest și primul oraș pe hartă a fost St. Tropez. Am fost plăcut surprinsă – pe drum încolo fredonam cu Bogdan în mașină „Welcome to St. Tropez” și ne gândeam că ajungem în cel mai de fițe loc din lume. De fapt, St. Tropez mi s-a părut un orășel superb, cu străzi înguste și întortocheate, flori în copaci, pe garduri și pe case și portul pescăresc scăldat în soare. În ciuda statutului de destinație turistică pentru cei bogați și celebri, orașul își păstrează încă farmecul original. Singurele lucruri care îți amintesc unde ești de fapt este portul plin de iachturi scumpe și prețurile astronomice de la fiecare cafenea. 

Din St. Tropez, căutând să scăpăm de soarele fierbinte, am găsit grădina Domaine du Rayol; situată într-unul din cele mai frumoase locuri de pe țărm, grădina amenajată aparent sălbatic recreează peisaje din zone cu climă mediteraneană. Totul este amenajat în jurul unei pergole și de-a lungul unor scări, care te conduc spre o plajă splendidă.

Plimbarea prin grădină ne-a dus la una din puținele clădiri ale ei, unde era amenajat un mic restaurant foarte pitoresc. Noi am ajuns după orele la care se putea servi mâncare, așa că am mâncat câte o înghețată aromată.

Trebuia să ajungem la cazare și mai rămăsese cam o oră și ceva de lumină, dar am aflat de un sat aflat în apropiere și am decis să îl vizităm și pe el: Bormes-les-Mimosas, un sătuc minunat, aflat pe culmea unui deal, cu un labirint de alei abrupte, cotloane și case de piatră inundate de flori. Ne-am pierdut, de mână, pe străduțele întortocheate, după care am pornit spre a doua noastră cazare, în Cadenet.

...cam atât, deocamdată. Fiind atâtea poze și povești, partea a doua urmează curând, cu câmpuri de lavandă, aventuri cu caiacul, stânci și chei abrupte și poate câteva cuvinte despre cum am fost cerută în căsătorie. #emoții

Love,