Chec cu dovlecel si scortisoara
Inițial, și mie mi-a sunat ciudat. Dovlecelul e ceva ce fac pane, sau chifteluțe, sau mănânc așa cum e câteodată când prind unul fabulos de fraged. În niciun caz nu l-am asociat vreodată cu deserturile. Dar iată că instagram și pinterest mi-au băgat în cap ideea că "zucchini bread" e ceva ce merită încercat, așa că după ce am citit vreo 25 de rețete am ajuns la câteva concluzii despre ce vreau să fac:
- un chec cu zahăr brun, pentru că ador aroma lui;
- să nu fie prea dulce;
- să aibă un element crocant;
- să aibă un glaze delicios;
- (asta e una ciudată): să aibă gust cât de asemănător cu Cini Minis. Țineți minte cerealele Cini Minis? Când eram mică le mâncam direct din pungă și îmi plăceau la nebunie. Recent mi s-a făcut poftă de ele și chiar voiam să fac un desert cu un gust similar. Secretul e combinația scorțișoară - zahăr brun - sare. YUM.
Așa s-a născut checul acesta. Ingredientele sunt super basic - cu siguranță le aveți prin casă, e super ușor de preparat, și ca bonus, în casă miroase delicios în timp ce se coace checul. E un fel delicios de a folosi niste dovlecel rămas prin frigider, și abia aștept să văd că îl încercați.
Without further ado...
Chec cu dovlecel si scortisoara
Ingrediente
Chec
135g dovlecel curățat și răzălit fin;
2 g sare;
80g ulei vegetal;
85g zahăr brun;
un plic de zahăr vanilat;
două ouă;
220g făină;
4g bicarbonat de sodiu;
2g praf de copt;
2g scorțișoară;
Crumble
100g nucă, tăiată grosier;
20g făină;
2g scorțișoară;
50g zahăr brun;
25g unt;
1g sare.
Ganache de ciocolată albă
100g ciocolată albă de calitate;
50g frișcă lichidă neîndulcită;
1g sare;
1 g scorțișoară.
Instructiuni
1. Decojim un dovlecel și îl dăm prin răzătoare (partea cu ochiuri mari). Cântărim 135g de dovlecel răzălit, îl întindem pe o farfurie și presărăm pe el 2g de sare. Sarea ne va ajuta să scoatem lichidul din dovlecel. Îl lăsăm așa vreo 10 minute - până pregătim restul ingredientelor - apoi îl scurgem bine.
2. Amestecăm uleiul, zahărul brun, zahărul vanilat și ouăle până avem o compoziție omogenă.
3. Într-un alt bol amestecăm făina, bicarbonatul, praful de copt și scorțișoara.
4. Turnăm amestecul uscat peste cel umed; scurgem dovlecelul și îl adaugăm și pe el. Amestecăm numai până la omogenizare, și nu mai mult.
5. Pentru crumble, tăiem grosier nuca și adaugăm peste ea făina, scorțișoara, zahărul și sarea. Le amestecăm puțîn, apoi adaugăm untul la temperatura camerei și amestecăm cu mâna până se formează "firimituri".
6. Ungem bine cu unt forma de chec. Turnăm o jumătate din aluatul pentru chec, îl nivelăm, apoi distribuim deasupra o jumătate din crumble. Apoi turnăm restul de aluat, și finalizăm cu restul de crumble. Punem checul în aluatul preîncălzit la 180C, și îl coacem 50 de minute - sau până trece testul scobitorii. (dacă inserăm o scobitoare adânc în chec, trebuie să iasă curată).
7. Lăsăm checul să se răcească puțin, apoi îl scoatem cu grijă din formă. Putem "ajuta" checul să iasă din formă, trecând cu grijă cu un cuțit de-a lungul formei.
8. Pentru ganache-ul de ciocolată, ducem la fierbere 50g frișcă neîndulcită. Rupem bucăți 100g de ciocolată și turnăm peste ea frișcă fierbinte. Adaugăm scorțișoara și sarea și o lăsăm 2-3 minute. Când ciocolata e topită, amestecăm cu răbdare până amestecul e omogen și lucios.
9. Turnăm ganache-ul peste checul răcit și ne bucurăm de delicioșenie.
Vă doresc poftă bună și happy baking.
Love,