Italy through my eyes

IMG_4629.jpg

Povestea asta cu ghidul Italiei a început cu o propunere simpatică de la Hochland – dacă ei organizează un concurs cu premiul cel mare o excursie, mi-aș putea convinge cititorii să aleagă destinația excursiei Italia – inspirată de Mixtett Formaggi? În principiu, experiențele mele de până acum în Italia garantează faptul că eu aș alege această destinație.De acolo încolo, vouă nu va rămâne decât să participați, și (ținem pumnii) să câștigați.

Încep cu începutul – despre ce concurs e vorba? Well, în perioada 14 ianuarie – 28 februarie, Hochland organizează campania „Inspirație pentru orice destinație”. Dacă achiziționați minimum un produs din gama brânză topită Hochland, puteți încărca poza cu bonul fiscal pe hochland.ro/inspiratiedelahochland, unde veți afla pe loc dacă ați câștigat unul din premiile oferite în campanie. Toate premiile sunt travel-themed, în cazul premiilor zilnice puteți alege între o pereche de căști wireless Sony, un rucsac sau un troller Samsonite (asta aș alege eu), iar premiul săptămânal este o excursie în orice destinație, la alegere, cu o valoare de 5000 de lei. Nu pot decât să sper să participați și să îmi faceți în ciudă cu poze superbe din Italia în timp ce eu lucrez la proiectul de diplomă pentru facultate.

Bun. Să revenim la Italia. Pe scurt, pentru mine, Italia reprezintă suma a tot ceea ce îmi place în lumea asta: gastronomie, modă, arhitectură, istorie, artă, natură, mare. Vremea e aproape tot timpul minunată, și absolut tot timpul suportabilă (în timp ce scriu asta, termometrul de afaraarata -8 grade, deci înțelegeți where I’m coming from). Are peisaje montane perfecte; are plaje perfecte. Mâncarea este fenomenală și dacă m-aș fi născut acolo, probabil acum cântăream de două ori mai mult. Oamenii sunt un spectacol – felul cum vorbesc, cum gesticulează, cum se îmbracă; bunicuțele atotștiutoare care pregătesc în bucătăria lor micuță porții de mâncare demne de un restaurant cu stele Michelin; femeile superbe, cu tocuri cui, cu părul fluturându-le în vânt de pe scuterele lor Vespa. Arta și arhitectura prezente la fiecare pas în Roma, Florența, Milano. Aș putea trăi ani de zile în Italia și cred că în fiecare zi aș găsi câte ceva nou de care să mă minunez.

IMG_4672.jpg

Încă nu am văzut tot ce e de văzut din Italia, și mai sunt câteva locuri în care chiar mi-aș dori să mă întorc, dar am să va povestesc cât de cât ce am văzut până acum, de la Nord la Sud:

Muntii Dolomiti

Aici am ajuns vara trecută, în excursia cu o autorulotă închiriată. După câteva zile prin Alpii Elvețieni, deja ne imaginam că ceva mai frumos nu putem vedea și că Dolomiții vor însemna pentru noi câteva zile de relaxare, în care ne amintim ce am văzut și ne odihnim după trasee. De fapt, m-am înșelat – Dolomiții au fost chiar mai spectaculoși. Prima imagine a Dolomiților au fost niște stânci golașe, ascuțite și enorme; arătau că un peisaj din Islanda, după capul meu. Nici nu am apucat să zicem bine un „hei, poate o să fie totuși interesant și aici”, că drumul ne-a condus printr-o trecătoare absolut fabuloasă. Dacă mă urmăreați pe insta stories în perioada respectivă, știți că efectiv ne-am pierdut glasul. Filmam peisajul și singurele cuvinte pe care le aveam la îndemână erau „doamne nu îmi vine să cred”. Trecătoarea asta se numește Val Gardena, și dacă noi am mers prin ea cu autorulota, cu mașina se poate traversa sigur.

S29_0536.jpg

Ne-am prins destul de repede că Dolomiții sunt extraordinari și că ne-ar trebui săptămâni întregi ca să facem toate traseele și să vedem totce e de văzut, așa că ne-am mobilizat să facem cât mai multe, cu promisiunea că vom reveni cu prima ocazie.

Într-una din zile am urcat până pe vârful Seceda (2500m). Am făcut o parte din urcare cu telecabina, apoi am mers pe jos muuult de tot. Peisajele erau extraordinare și noi vedeam vârful undeva în depărtare, așa că am tot mers vreo 2-3 ore pe jos, cu o oprire la o cabană montană unde am mâncat un minunat tort cu ciocolată. Peisajele din zonă sunt absolut superbe, și hike-ul a fost unul din cele mai plăcute.


S29_0811.jpg
S29_0734 1țț.jpg
S29_0913.jpg

Cred că în aceeași zi am ajuns la Lago di Sorapiss, un lac ascuns de brazi, foarte romantic și frumos. E foarte accesibil cu mașina, așa că recomand să-l vizitați dimineața cât mai devreme, ca să-l aveți doar pentru voi.

S29_0418.jpg

Un alt loc foarte frumos a fost Tre Cime di Lavaredo. Este vorba de trei stânci care seamănă cu trei hornuri. Traseul până la ele e foarte lejer pentru oricine și peisajul este ireal – parcă ai fi pe Lună.

S29_1096.jpg

Locul meu preferat din Dolomiți – pentru fotografii – a fost categoric Lago di Braies. Acest insta-spot internațional. Acest lac superb în care bărcile stau fix cum trebuie, reflexiile par a fi real-life-photoshop și totul se îmbină armonios pentru a genera fotografiile perfecte. Și acest lac este foarte ușor accesibil cu mașină și foaaarte cunoscut, deci cel mai bine e să-l vedeți dimineața pentru a evita înghesuiala.

S29_1652 1.jpg

Milano

În Milano am avut ocazia să merg de mai multe ori, în cadrul Fashion Week-urilor la care am participat. Din cauza aceasta, îl cunosc altfel decât ca turist, pentru că mai mult am lucrat decât să vizitez. E un must-see pentru orice fashionista sau iubitoare de artă. Recomand un cappuccino în fața Domului, urmat de o plimbare pe străzile comerciale din zonă și prin Galleria Vittorio Emmanuele.

AA9A9722.jpg
IMG_4657.jpg

Venezia

Și aici am avut norocul să merg de mai multe ori. Ador Venezia dimineața devreme,când restul oamenilor încă dorm, când magazinele de suveniruri sunt încă închise și orașul își arată farmecul de altădată. Venezia e un oraș superb care merită văzut măcar odată în viață. Mi-ar plăcea să revenim într-o toamnă târzie.

Cinque Terre

IMG_4255.jpg

Acum mulți, muulti ani, când încă nu exista instagram și locurile care sunt astăzi faimoase nu erau chiar atât de faimoase, am avut norocul să ajung în Cinque Terre. Aveam vreo 18 ani și eram într-o excursie de backpacking prin Europa cu prietenul meu de pe atunci. Cinque Terre a fost a breath of fresh air – veneam din Genova cea gri și tristă (cel puțin asta a fost impresia mea) și am dat de căsuțele astea colorate, însorite și vesele. Locul deja era destul de cunoscut și plin de turiști, dar îmi amintesc că am făcut o plimbare plăcută pe acolo și am rămas cu un sentiment tare bun.

Florenta si Pisa

Pe aici am ajuns destul de scurt și cred că merita mai multă atenție, dar mi-au dat impresia de orașe în care arta și istoria respiră vii, în fiecare fațadă renascentistă, în fiecare boltă de catedrală. Sigur că turnul din Pisa era înconjurat de oameni care se fotografiau ținându-l să nu cadă, dar dacă știi unde să te uiți și unde să nu te uiți, poți vedea numai latura fermecătoare. Când am fost în Florența nu eram,încă, studentă la Arhitectură – sunt sigură că acum aș vedea cu alți ochi Basilica di Santa Maria del Fiore sau clădirea Primăriei.

Toscana

italia-1țț.jpg

Toscana e locul meu preferat din Italia, la egalitate cu munții Dolomiți. Chiar în dimineața aceasta făceam planuri cu Bogdan despre cum să mergem la vară pe acolo. La o aruncătură de băț de Florența te așteaptă dealuri nesfârșite, cu livezi de măslini și viță de vie. Case vechi, situate pe fiecare vârf de deal, au fost transformate în cazări de agroturism, unde fiecare proprietar se întrece să ofere turiștilor cele mai bune mese, piscina cu cel mai frumos view și experiența cea mai autentică. Sate fermecătoare, cu străduțe înguste și restaurante traditionaleunde mănânci paste și pizza cum n-ai mai gustat. E minunată Toscana, nu am cuvinte suficient de bune ca să o descriu și sper sincer să ne întoarcem pe acolo cât de curând.

roma

De Roma mă leagă amintiri foarte plăcute – acolo am făcut primul city break cu Bogdan. Eram în 2014, noi eram împreună de vreun an și am zburat câteva zile până în frumoasa Roma. Am petrecut câteva zile de vis, luând la pas acest oraș superb, minunându-ne de tot ce vedeam și mâncând gelatto tot din două în două ore. Îmi amintesc că stăteam undeva lângă Basilica San Pietro și treceam pe lângă ea în fiecare dimineață și seară și mi se părea incredibil faptul că ne plimbăm așa randomly pe lângă cea mai importantă biserică a lumii catolice.

Cele mai importante atracții turistice le știe toată lumea, din filme, cărți de istorie și cultură generală: Colosseumul, Fontana di Trevi, Pantheonul, Vaticanul și muzeele sale. Piețele minunate se întrec în frumusețe – preferatele mele sunt Piazza di Spagna și Piazza Navona.

Când am vrut să scăpam de căldura orașului, ne-am retras în parcul Villa Borgese, unde am petrecut câteva ore la picnic, pe iarbă. Roma are ceva pentru oricine – fie că ești iubitor de artă, istorie, modă sau gastronomie, vei găsi ceva pe gustul tău. Cred că merită luată la pas, fără grabă; dă-ți timp să intri în orice magazin care îți atrage atenția, să petreci o oră-două la o trattoria în cartierul Trastevere, să te oprești să mângâi fiecare pisică romană mândră care se odihnește pe zidurile antice. Și mănâncă înghețată. Multă, multă înghețată; locurile noastre preferate în 2014 erau Il Gelato di San Crispino și Fata Morgana – sper că sunt încă deschise, dar oricum nu prea cred că poți da greș mâncând înghețată în Roma.

Bari si imprejurimile sale

Cel mai sudic loc din Italia în care am ajuns (până acum) este Bari. Am zburat aici tot într-un city break acum câțiva ani și am petrecut câteva zile vizitând orașul și împrejurimile sale. Bari este un orășel italian clasic – aflat la malul mării, cu un centru istoric drăguț, și cam atât. Este o zonă bună de tranzit spre alte atracții turistice ale Italiei, datorită zborurilor ieftine din România.

AA9A6552ll.jpg

Din Bari am vizitat două locuri mai interesante: Alberobello și Polignano a Mare. Pot fi vizitate amândouă în aceeași zi, pentru că ajung 2-3 ore la fiecare locație. Alberobello e renumit pentru ansamblul caselor trulli, parte a patrimoniului UNESCO. E o zonă fermecătoare, cu căsuțe construite dens, pe dealuri, unde am făcut o plimbare foarte plăcută. Am găsit ulterior inclusiv câteva AirBnb-uri în astfel de căsuțe,deci se poate experimenta viața într-un trulli autentic.

AA9A6037.jpg

În Polignano a Mare am petrecut ceva mai mult timp. Ieșirea la mare e superbă, iar orășelul foarte fermecător. Ne-am pierdut pe străduțele pietruite în căutarea unui cappuccino fierbinte, și din când în când zăream marea albastră.

AA9A6542.jpg

Atât am apucat să văd până acum din Italia. Sper ca vara aceasta să mai ajungem prin Toscana și mi-aș dori foarte mult să văd Sicilia. Sper că v-am convins, în orice caz, să participați la campania organizată pe hochland.ro/inspiratiedelahochland și, dacă câștigați, să mergeți într-o excursie prin Italia.

Love,

download.png


Anca CheregiComment