Get the perfect summer tan

Făceam o baie lungă, cu spumă, lumânări și tot tacâmul, cam cu zece zile înainte să plecăm în Franța, când am observat că picioarele mele erau atât de albe încât se confundau cu spuma. Bogdan zicea legat de asta că “nu mă vede între asternuturi” (la noi așternuturile sunt mereu albe). Inspirată de toate frumusețile pe care le urmăresc pe Instagram, una mai bronzată și mai exotică decât cealaltă, am decis că venise momentul să mă bronzez și eu un pic.

După cum m-au sfătuit de-a lungul anilor toate make-up artistele și toate persoanele din domeniul beauty cu care am vorbit, port factor de protecție 50 atât pe față, cât și pe corp, de câte ori ies la soare. Mă tem de arsuri, îmbătrânirea pielii și alte chestii mai grave, așa că am hotărât să obțin bronzul acela de instagram folosind autobronzant.

Fiind prima oară când foloseam autobronzant, am avut mari emoții să nu arăt ca o pițipoancă portocalie – nu mă prea identific cu pițiponceala, dar cu suficient autobronzant prost nu știi ce se poate întâmpla. M-am documentat un pic, I asked around și norocul a făcut să dau peste autobronzantul de la Vita Liberata. Ok, poate nu a fost doar norocul – am pozat la un moment dat cu Carmen niște costume de baie și am întrebat-o cum pisici e așa bronzată – cred că era prin martie – și mi-a zis de ei, apoi am citit niște review-uri foarte bune. Câteva tutoriale și articole mai târziu, îmi alegeam din Sephora primul meu autobronzant.

Am avut mare noroc că nu am dat vreun epic fail și nu m-am trezit în Franța, gata de pozat cel mai portocaliu sau pătat bronz. La cum mă cunosc – aveam toate șansele. Am folosit autobronzantul cam odată pe săptămână în ultima lună și pot spune că mi-am făcut o idee destul de clară despre cum se folosește, așa că vă povestesc și vouă.

 1. Începe prin a-ți epila tot corpul (în orice metodă îți convine, poate nu cu cremă epilatoare pentru că e recomandat să nu folosești moisturizer înaintea autobronzantului).
 2. Exfoliază-ți pielea! Do it! Eu am folosit un amestec de zaț de cafea și miere de albine, pentru că uneori îmi place să mă ieftinesc, sunt fan do it yourself, plus că e fain să știi exact ce îți pui pe piele (more about that later)
 3. Mai așteaptă puțin cu crema hidratantă. Nu o folosi încă.
 4. Folosește o mănușă. Protejează-ți mâinile cât de bine. Palmele portocalii are not what we’re going for.
 5. Începe aplicarea autobronzantului deasupra gleznei. Pune un pic pe mănușă și aplică-l pe picior, folosind mișcări circulare. Ai grijă să ajungă uniform, atât în spatele piciorului cât și în partea din față! Blend-uiește bine unde începe glezna și nu insista în zonele în care pielea e mai uscată, pentru ca acolo autobronzantul va acționa mai puternic. Cel mai bine e să ștergi genunchii și gleznele cu o cârpă umedă, ca să nu iasă mult mai bronzate decât restul corpului.
 6. Ai grijă maaare la laba piciorului. Începe de la gleznă și blend-uiește spre degete și spre talpă. Degetele se bronzează și ele destul de tare așa că nu exagera cu autobronzantul pe ele și nu uita să le ștergi imediat după cu o cârpă umedă.
 7. Pe spate, brațe, abdomen, piept – folosește mănușa pentru a aplica autobronzantul cât mai uniform. Dacă are cine să te ajute, acesta ar fi momentul să îl/o rogi frumos. Blend, blend, blend, și șterge coatele și încheieturile cu legendara cârpă umedă.
 8. Mâinile și fața le-am abordat cu delicatețe. Pe mâini îmi dau cu ce mai rămâne pe mănușă, pe fiecare deget separat, apoi îmi frec bine bine mâinile și șterg orice exces. Pentru față amestec un pic de autobronzant cu crema mea hidratantă (vichy), și îl aplic cu mâinile. Ai grijă să ștergi autobronzantul de deasupra gurii și de pe sprâncene, pentru că zonele astea tind să se bronzeze mai puternic.
 9. Verifică să nu ai vreo dungă, pată, linie sau orice neregularitate pe piele. Remediază orice vezi. Spală-te pe mâini bine bine.
 10. Evită să te îmbraci cam o jumătate de oră (sau o oră sau mai mult dacă folosești altceva decât Vita Liberata). Lasă autobronzantul să își facă efectul și să între în piele, sau riști să îți pătezi hainele și așternuturile. Chill for a while. Enjoy it. Fă niște poze ca să vezi cum ai fost și cum vei fi.
 11. Enjoy your new tan! Poartă haine albe și aerisite. Pune-ți un body chain. Împletește-ți părul și simte-te exotică și numai bună de pozat. #hellyeah

De ce Vita Liberata?

Încurajată de bronzul frumos după vreo două săptămâni de folosire, mi-am luat și un autobronzant la un preț mult mai accesibil, din DM, ca să văd pe pielea mea diferența. Așa că acum pot descrie comparativ:

Miros:  Autobronzantul de la Vita Liberata nu miroase. Nu miroase a nimic – uneori când mă dau mă gândesc că poate mi-ar plăcea să aibă puțin parfum, dar de obicei parfumul maschează ceva – cum e cazul autobronzantului de la DM, care inițial miroase minunat, dar la o oră după aplicare începe să miroasă intens. 

Textura: Îmi place la nebunie textura de mousse a autobronzantului Vita Liberata. Face aplicarea muuuult mai ușoară; când am folosit celălalt autobronzant, care e o cremă, a durat foarte mult până a intrat în piele și a trebuit să stau aiurea aproape două ore, fără să mă îmbrac, până nu m-am mai simțit lipicioasă. Primul meu gând a fost „I can’t commit to this” – nicăieri în programul meu săptămânal nu există loc pentru „stat să intre autobronzantul în piele”. Cu mousse-ul Vita Liberata nu am probleme de genul ăsta, în maxim 20 de minute de la aplicare sunt good to go. Also, aplicarea durează muuult mai puțin. După baie mă șterg bine, îmi aplic autobronzantul în câteva minute, și până mă usuc pe păr mousse-ul îmi intră în piele și o lasă fină și hidratată. Love!

Pigment:  Nu știu dacă așa ar trebui să fie, dar mă ajută mult faptul că autobronzantul de la Vita Liberata are un pic de pigment în el. Cel de la DM e o cremă albă, dar mousse-ul e puțin pigmentat, așa ca văd foarte ușor pe unde am dat, pe unde pot să mai insist și pe unde să mai blend-uiesc.

Durata bronzului: Aici Vita Liberata câștigă de departe. Autobronzantul cremă de la DM se duce câte puțin la fiecare duș, într-un fel nu foarte....flatant. Pe unele porțiuni de piele s-a dus oarecum inegal, așa că pentru câteva zile am fost norocoasa posesoare a unor pete ciudate. În schimb, cel de la Vita Liberata chiar ține două săptămâni (pregătește-te să te întrebe toată lumea unde ai fost la mare), și spre ultimele zile am observat că pielea se deschide ușor la culoare, dar uniform.

Din punctul meu de vedere, Vita Liberata câștigă la toate punctele, mai puțin la capitolul „preț”. Într-adevăr, dacă nu ești dispusă să investești puțin, poate părea mai atrăgătoare varianta unui autobronzant drugstore; totuși, ce pot să vă spun e că folosesc Vita Liberata de două luni și ceva și nu prea simt că s-ar fi golit tubul. A little goes a long way, deci folosesc foarte puțin de fiecare dată. 

În orice caz, vara asta am devenit o utilizatoare convinsă a autobronzantului și e prima vară din ultimii 6-7 ani când sunt bronzată uniform – în adolescență stăteam toată vara la aerodrom și aveam un bronz de tractorist absolut, cu picioarele bronzate până la linia șosetei, urme de pantaloni scurți și mâneci de tricou. Absolut îngrozitor. Mă simt în sfârșit ca un adult responsabil. Sper că v-am inspirat să faceți la fel.   

Love,